Referentie

‘Wim heeft mij gecoacht en mij laten zien wat ik kan. Als er wat is dan kan ik altijd bij mijn jobcoach terecht. Het is echt een gouden man.’

Als bromfietsmonteur zat Vincent niet goed op zijn plek. Het monteurswerk beviel hem wel, maar het boterde niet tussen hem en zijn baas. Vincent ontving een Wajong-uitkering en had, volgens zijn toenmalige werkgever, een loonwaarde van 30%.

Vincent had zelf het gevoel dat zijn loonwaarde hoger lag en wilde graag toewerken naar een loonwaarde van 100%. Toegegeven, er viel nog genoeg te verbeteren aan zijn eigen werkhouding en motivatie, maar met de juiste jobcoach had hij er vertrouwen in dat dat ging lukken. Helaas waren zijn eerste ervaringen niet positief.

De eerste jobcoach die werd ingeschakeld was vooral bezig om de belangen van de werkgever te behartigen. De tweede jobcoach die hij kreeg toegewezen was de vriendin van zijn baas, ook niet bepaald onpartijdig. Door zijn Wajong-uitkering en twee mislukte jobcoachtrajecten kreeg Vincent al snel het label van probleemgeval opgeplakt.

‘Toen was de maat vol en heb ik zelf aan de bel getrokken bij het UWV’, vertelt Vincent over die periode. ‘Ik wilde gewoon van mijn uitkering af en toewerken naar 100% loonwaarde, maar dat ging op deze manier niet lukken.’ Gelukkig kent het UWV zijn pappenheimers en daarom werd Talenta-jobcoach Wim Oosterom ingeschakeld voor dit ‘gevalletje apart’, zoals Vincent zichzelf gekscherend omschrijft.

In de tussentijd vond Vincent een nieuwe baan als hoogwerker monteur. ‘Via mijn vriendin kwam ik al snel op het spoor van een vacature. Wim heeft mij toen als eerste geholpen met de gesprekken met mijn nieuwe werkgever. Ik werd aangenomen en het werk bevalt mij super.’ Het werk voor Wim begon toen pas, want jobcoaching draait voornamelijk om het behouden van werk en daar kon Vincent nog wel wat hulp bij gebruiken.

Dat erkent Vincent ook zelf. ‘Soms heb je een slechte dag en dan kon ik nog weleens reageren en duidelijk maken dat het voor mij niet meer hoefde. Dan meldde ik me ziek en ging ik naar huis. Zo was ik vroeger en Wim heeft mij daar echt bij geholpen. Hij heeft mij daarin gecoacht en mij laten zien dat ik het echt kan. Als er wat is dan kan ik altijd bij Wim terecht. Het is echt een gouden man.’

Met de coaching van Wim lukte het Vincent om binnen anderhalf jaar zijn loonwaarde te verhogen van 30% naar 100%. Vincent is nu een jaar verder, zijn contract is inmiddels twee keer verlengd en binnenkort krijgt hij te horen of zijn contract wordt omgezet naar een vast contract. ‘Dat is wel spannend, maar ik heb er vertrouwen in. Nog steeds krijg ik af en toe ondersteuning van Wim om mij te helpen ook de laatste puntjes weg te werken. Dan gaat het bijvoorbeeld over mijn werkhouding als het wat rustiger is. Op dat soort momenten loop ik risico om terug te vallen in oude gewoontes en dan is Wims coaching nog altijd zeer welkom.’

Vincent is niet de echte naam van de geïnterviewde. We hebben uit privacyoverwegingen een andere naam gebruikt. Zijn echte naam is bekend bij Talenta.

Wilt u ook gebruikmaken van onze diensten?

Stuur ons een bericht

Succesvol verstuurd

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.